A szaunázás évszázados hagyományokkal rendelkezik, különösen a skandináv országokban, ahol az emberek az egészség és a wellness jegyében gyakran használják ezt a fajta felfrissülést. Ha Te is szeretnél egy kis skandináv életérzést vinni az otthonodba, egy saját szauna összeszerelése lehet a tökéletes projekt. Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk, hogyan állíthatsz össze egy szaunát otthon.

1. Tervezési szakasz

Helyszín és méret: Először is döntsd el, hogy hol szeretnéd elhelyezni a szaunát. A legnépszerűbb választások közé tartozik a pince, a garázs, vagy akár egy különálló épület a kertben. Fontos, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre nemcsak magának a szaunának, hanem a köré épített területnek is, ahol például le lehet ülni vagy meg lehet pihenni a szaunázás előtt és után.

Anyagok: A hagyományos szaunák építéséhez cédrus, hemlock vagy északi fenyő faanyagok a legjobbak, mivel jól bírják a magas hőmérsékletet és a páratartalmat, ráadásul kellemes illatuk van. Ezek az anyagok nem csak esztétikailag vonzóak, de tartósságuk miatt is kedveltek.

Szauna kályha: Válaszd ki a megfelelő szauna kályhát. Léteznek elektromos, gáz- és fafűtéses modellek. Az elektromos kályhák a legnépszerűbbek a könnyű telepítés és szabályozhatóság miatt. Fontos, hogy a kályha teljesítménye megfeleljen a szauna méretének.

2. Az alapok megteremtése

Szigetelés: A hatékony szigetelés kulcsfontosságú a hő megtartásához és az energiahatékonyság növeléséhez. Szigeteld a falakat, a mennyezetet és a padlót is, hogy minimalizálhasd a hőveszteséget. Gyakran használnak réteges szigetelőanyagokat, mint például a kőzetgyapot vagy üveggyapot.

Párazáró réteg: Egy vízálló réteg elhelyezése a szigetelés fölé megakadályozza a pára behatolását a falakba, ami hosszú távon megóvja az épület szerkezetét.

3. A szauna felépítése

Falak és mennyezet: Építsd fel a falakat és a mennyezetet a választott faanyagból. Ügyelj arra, hogy a deszkák szorosan illeszkedjenek egymáshoz, hogy minimalizálják a hőveszteséget. A mennyezetet lehetőleg ne építsd túl magasra, hogy a szauna gyorsabban felmelegedjen és hatékonyabban tartsa meg a hőt.

Ajtó: A szauna ajtajának üvegből kell lennie, hogy megfeleljen a biztonsági előírásoknak, és lehetővé tegye a bent lévők számára, hogy lássák a kívül történő eseményeket. Az üvegajtók továbbá segítenek a hő megtartásában, miközben esztétikai szempontból is illeszkednek a modern szauna designhoz.

4. Villanyszerelés és fűtés

Elektromos bekötés: Az elektromos kályhákhoz szükséges villanyszerelési munkálatokat mindig hagyd szakemberre! A szaunákhoz különálló áramköröket kell telepíteni a biztonságos és hatékony működés érdekében.

Kályha telepítése: Helyezd el a kályhát a szauna tervezett helyén. Győződj meg róla, hogy megfelelő távolság van a kályha és a falak között a biztonsági előírások betartása végett.

5. Befejező lépések

Padok és tartozékok: Szerelj fel a padokat, amelyek lehetővé teszik a pihenést a szaunázás alatt. Ezeket akár az otthoni szauna anyagaiból is készítheted, hogy harmonikus legyen a belső tér.

Végső ellenőrzések: Miután minden elem a helyére került, végezz el egy alapos ellenőrzést, hogy minden biztonságosan és megfelelően van-e telepítve.

A saját szauna összeszerelése otthon komoly vállalkozás, de a fenti lépések követésével Te is létrehozhatsz egy kis wellness-szigetet a saját otthonodban. A projekt nemcsak hogy növeli ingatlanunk értékét, de hosszú távon a Te és családod egészségét és jólétét is szolgálja. Ügyelj a minőségi anyagok és a szakszerű kivitelezés használatára, és élvezd a szaunázás által nyújtott pihentető és revitalizáló hatásokat!

Kövess minket, és fedezd fel a legújabb szauna trendeket, amelyekkel az otthonod még fantasztikusabbá teheted a 2024-es évben.

Kapcsolódó szolgáltatásainkat a következő link alatt találod:


Kérdésed van?


Ha további kérdéseid merülnének fel a különböző szolgáltatásokat illetően, akkor érdeklődj az elérhetőségeinket, hogy a kollégáink szakértelmükkel válaszolhassanak a kérdéseidre.

További információkért hívj minket a +36305749745 telefonszámon, vagy keresd fel bemutatótermünket a 4025 Debrecen, Külsővásártér utca. 11. szám alatt.

Ha további inspirációra vágysz, kövesd blogunkat, vagy Facebook és Instagram oldalunkat.